En liten nystart...

Jag har bestämt mig för att starta upp min blogg igen. Det här med sociala medier kommer inte helt naturligt för mig då jag är en person som lever lite för mkt i nuet för att klara av att stanna upp mitt i det roliga, fota och dela med andra. Bra eller dåligt kvittar. Men en sak är säker och det är ju att det blir en viss uppförsbacke när det kommer till sociala medier som mer eller mindre bygger på att dela med sig av stunden.

Kanske borde jag göra en serie bilder på alla tallrikar jag tömmer, med en avbruten tandpetare och ett litet ludd från koftan på. I bästa fall kan man skönja spåren av sås eller något annat som kan ge en hint om vad som fanns där för bara en liten stund sedan.


Hur som helst. Jag kommer med största sannolikhet inte att blogga regelbundet, men ska försöka komma över tröskeln och skriva något ibland iallafall. Jag ska försöka skriva lite om det som intresserar mig och som jag även jobbar med, trädgård & inredning.

Jag börjar helt enkelt med en liten presentation om mig och vad jag pysslar med.


Jag är utbildad inom både trädgård och inredning, vilket gör att jag designar både inomhus- och utomhusmiljöer och tar jag inspiration från två håll. Jag har alltid haft en dragning åt naturen och är själv en riktigt utekatt. Men jag är också en förespråkare för vardagslyx, jag tycker om att omge mig av harmoniska och vackra miljöer. Jag älskar att unna mig saker i vardagen och njuta så ofta jag kan av enkla saker som en duschritual eller lyxen att få plocka hemodlade grönsaker i trädgården.

Efter flera långa småbarnsår så vet jag betydelsen av att ta vara på tiden och att kunna ta igen sig när tillfälle ges. Jag har sett många föräldrar som (bara) prioriterar sina barn, vilket inte är något fel i sig (förstås!). Men det är lite som med syrgasen på flygplanet, om man inte kan andas själv är det svårt att rädda någon annan. Och jag försöker alltid uppmuntra mina kunder till att ta ansvar och prioritera sitt eget välbefinnande också! Glada föräldrar, glada barn.

Att satsa på ett sovrum som man tycker känns vilsamt och bekvämt och ett badrum där man kanske kan sno åt sig en halvtimma bara för att ta ett lugnt bad för sig själv, är inte fel och kanske precis det man hinner unna sig när ens egentid nästan är nere på noll.

Med en bra grund i ett hem som helt och hållet är anpassat till ens egna behov och smak, upplever jag att man i större utsträckning får möjlighet att njuta av de tillfällen som dyker upp. Med bra anpassad förvaring är det lättare att hålla ordning, och vardagen kan flyta på enklare. De små stunderna av vila och vardagslyx ökar och alla blir gladare. Smart va!
Inomhus- och utomhusmiljöer skiljer sig åt en hel del i tänk och kunskap. De har båda för- och nackdelar. Att planera miljöer både inne och utomhus inspirerar mig, och jag kan få miljöerna och flyta ihop eller anpassas efter varandra.

När man jobbar som designer så sätter man sin personliga prägel på det man utformar, men själva gestaltningen utgår alltid från kundens behov och stil, vilket gör att man aldrig får samma resultat två gånger.

Det är en del av jobbet som jag älskar. Om jag skulle designa samma miljö gång efter gång skulle jag nog tappa lusten och energin. Varje ny plats är som en ny person som man ska lära känna och hitta rätt lösningar för, både estetiskt och funktionellt. Det är själva sporten med att jobba som designer. Sätta koncept, färger och material som matchar de behov som finns.Utomhus ändras scenen man skapar under hela året. Medan man inomhus kanske byter ut vissa textilier som får visa vilken säsong som råder för tillfället. Samtidigt ska inomhusmiljön fungera året om och har ofta högre krav rent funktionellt, då de flesta miljöer jag har skapat också ska fungera som hem, ofta åt en hel familj. Då är det många parametrar man måste ta hänsyn till.

Utomhus ställs man för helt andra utmaningar. Där kan materialet man inreder med, vissna och dö helt plötsligt, och det är helt andra saker man behöver veta för att kunna skapa en design som håller. Det är också en scen som förändras över tid och som behöver tiden för att växa till sig. Färgsättningen förändras efter säsong och det krävs en hel del arbete för att hålla det snyggt i längden .

Ja det kanske säger sig självt att jag gillar att lösa den här sortens problem. Jag gillar att skapa miljöer och att känna in kunden jag jobbar med. Många som anlitar mig tycker att den här sortens problem är svåra att lösa på egen hand. Och jag vill bevisa för mina kunder att funktion och estetik hör ihop, och att man måste lita på vad man själv vill ha och inte stirra sig blind på grannens gräsmatta... typ.

Mitt hem är långt ifrån perfekt. Jag gör högar överallt och är en person som har ordning i röran. Men det är min röra och jag älskar att komma hem. Där känner jag mig trygg och trivs. Mitt hem är anpassat efter min familj som är en ganska stor familj varannan vecka och en 2 personers vuxenfamilj varannan vecka.

En klassisk bonusfamilj helt enkelt!

Här lever många individer, med olika behov. Men med skogen i ryggen och en lagom stor trädgård, ett hus som går att forma över tid och hyfsat nära till stan, så känner jag att jag lever på precis rätt plats för mig och min familj.


Ja, det var lite om mig.

Tack för att du tog dig tid att läsa lite om mig och vad jag pysslar med!

Nu siktar jag mot våren och allt som kommer med den.


Bästa hälsningar!

Emma Jägbeck

Trädgårds- & Inredningsdesigner

Senaste inlägg

Visa alla